Wat je van Steve Jobs’ presentaties kunt leren

Featured image for “Wat je van Steve Jobs’ presentaties kunt leren”

Steve Jobs was een meester in presenteren. In zijn typische zwarte coltrui en spijkerbroek kon hij zalen van duizenden mensen muisstil krijgen, om vervolgens los te barsten in ovationeel applaus. In 2007 gaf Jobs zijn, naar mijn mening, beste presentatie ever: De introductie van de allereerste iPhone.

Authenticiteit

Kun je je voorstellen dat je op een podium staat voor een zaal van duizenden verwachtingsvolle mensen en tientallen camera's die over de hele wereld live worden uitgezonden? Ik wordt al zenuwachtig bij de gedachte!

Toch lijkt het alsof Steve daar totaal geen last van heeft. Hij wandelt nonchalant op en neer over het podium, kijkt af en toe wat rond de zaal in en vertelt alsof hij al jaren met je bevriend is.

Ik heb Steve Jobs nooit ontmoet, dus ik weet niet hoe hij was in een informele setting. Toch krijg ik het idee dat hij zichzelf is op het podium. Hij komt zeer authentiek over.

Hierdoor straalt hij vertrouwen uit. Als hij zo ontspannen is en zo veel zelfvertrouwen heeft zal hij wel iets goeds te vertellen hebben, toch?

Enthousiasme

De volgende video spreekt voor zich lijkt me:

Steve Jobs was niet tevreden met minder dan het beste. Wanneer Apple dan weer iets nieuws te laten zien had vertelde hij graag hoe goed hij het vond. Zoals je in de video ziet deden zijn collega's hem hierin na.

Misschien is de Apple topman hierin wat extreem. Toch werkt het principe wel. Veel mensen hebben het nodig om van een ander te horen hoe goed iets is. Lang niet iedereen begrijpt wat een 3.2GHz i7 processor is. "Incredibly fast" spreekt dan meer tot de verbeelding.

Voorbereiding

Hoe lang zou Steve bezig zijn geweest met schrijven, schrappen, oefenen en voorbereiden van zo'n keynote? Geen idee, maar wat ik wel weet is dat hij alles van begin tot eind had uitgedacht.

Aan de manier waarop hij interactie heeft met het grote beeldscherm achter hem kun je zien dat hij precies wist wat er hierna zou komen. Steve was een man van de details. Niets liet hij aan het toeval over.

Stiltes

Kijk nog eens naar de eerste 30 seconden van het filmpje boven dit artikel. Langzaam... zinsdeel voor zinsdeel... begint Jobs hier te vertellen over Apple's nieuwe product.

Het laten vallen van stiltes in je presentatie is één van de moeilijkste dingen die er is. Iedere seconde die je stil bent voelt namelijk aan als een minuut. Wanneer je stiltes goed gebruikt kun je hiermee een enorme spanning opbouwen.

Dat lukt de Apple topman goed. De hele zaal zit op het puntje van zijn stoel. "Hij gaat nu iets onthullen waar hij al 2,5 jaar in het geheim aan heeft gewerkt!", hoor je iedereen denken. De stilte maakt het nog spannender dan het al was! Dit moet fantastisch worden!

Intonatie

Het enthousiasme van Steve is ook terug te horen in zijn stem. Zijn stem gaat de hoogte in wanneer hij ergens de nadruk op wil leggen. Wanneer hij een statement wil maken gaat hij juist omlaag met zijn stem. Ook hoor je hem regelmatig "boem" zeggen om kracht bij te zetten wanneer iets gemakkelijk en snel gaat tijdens een demonstratie.

Grote gebaren

Je zal Steve niet snel met zijn handen in zijn zakken zien staan tijdens een presentatie. Zijn zorgvuldig geformuleerde zinnen worden extra pakkend door de gebaren die hij met zijn handen maakt.

Wat opvalt is dat hij niet bij elke zin gebaren gebruikt. Hij doet dit alleen waar nodig. Als hij dan een beweging met zijn handen maakt houdt hij deze beweging ook even vast. Hij wappert niet zomaar wat in het rond, maar laat zijn bewegingen stuk voor stuk tot zijn recht komen.

Wat valt jou op aan de presentaties van Steve Jobs? Welke technieken zie jij hem gebruiken? Laat het hieronder weten in de reacties.

Je las een artikel van Rube

Rube van Tienen

Rube is oprichter van PresentatiePro. Als voormalig Nederlands Kampioen goochelen is hij een meester in het beïnvloeden van zijn publiek. In 2007 gaf Rube de meest bekeken Nederlandstalige TED Talk. Hij brengt 17 jaar praktijkervaring mee als presentatiecoach, presentatietrainer en dagvoorzitter.

Deel dit artikel: